Днес почина доайенът на българската съвременна живопис Теньо Желев. Познат е като майстор на портрета, като сред най-известните му платна са това на Владимир Димитров – Майстора, както и на редица исторически личности като Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Никола Вапцаров.

Желев е роден на 23 ноември 1923 г. в с. Венец, Старозагорско. Рисува от дете. През 1937 г. постъпва в Старозагорската мъжка гимназия “Иван Вазов”, където попада на учителя по рисуване Кипро Николов. Той става основна причина по-късно Желев да замине за София и да учи живопис в НХА.

Скулптурата овладява под наставленията на професорите Михаил Михайлов и Иван Лазаров. През 1942 г. в Академията обявяват конкурс за портрет на цар Борис и младият тогава художник е удостоен с първа награда. По-късно това става причина той да бъде изпратен за повече от година в лагера в Белене.

Негови платна са притежание на множество големи галерии по света, сред които “Космополитън” в Ню Йорк. Участвал е в изложби в Япония, Индия, Русия, Франция, Германия, Холандия, САЩ, Канада.

Освен с рисуване, Желев се занимава и с литература и театър.

Поклонението ще се извърши на 7 ноември в църквата „Св. Седмочисленици” от 13.00 часа.