Близо 65% от потребителите на btv.bg, участвали в анкета на сайта, признават, че не сигнализират, когато пресичат улицата. Ръка вдигат едва 8 на сто, а други 25 на сто са "за” да се прави, макар че го нямат като навик.  

Повечето от участниците в анкетата коментират с чувство за хумор неефктивната според тях мярка – и от гледна точка на пешеходците, и на шофьорите.

"Преди пресичане досега не съм сигнализирал, но вече ще започна да го правя

Вдигал съм ръка по време на пресичане за благодарност към шофьора, който е спрял”, казва обнадежден потребител.

"Не, не вдигам ръка. За какво да я вдигна? Едва ли някой шофьор ще знае какво правя и какво искам! Колкото и да се опитваме да бъдем цивилизовани в поведението си на пътя, най-много да ни отвърнат със силно натискане на клаксона или да ни напсуват. Честно казано, избягвам да пресичам там, където няма светофар (това не е гаранция, че ще пресечеш нормално). Мен лично за едно пресичане щяха да ме блъснат 2 пъти (на зелено) двама водачи в доста скъпи возила, които минаваха на червено с бясна скорост! Как бихме могли да се предпазим”, възмущава се обаче друг.

"Мисля, че не е важно да вдигнеш ръка, а да те видят

В БГ водачите с европейска култура са капка в морето. Живея в Норвегия - там в по-голямата част от града разрешената скорост на скъпи и мощни автомобили и градският транспорт е 30 км/ч. Няма значение дали пресичаш на пешеходна пътека или на светофар, светещ в червено за пешеходците. Всички коли спират и изчакват”, споделя от личен опит друг.

"В София водачите са сравнително културни и значителен процент от тях дават предимство на пешеходците. В другите градове обаче е трагедия. Като пешеходец съм чакал минути по средата или в началото на пешеходната пътека, докато се извървят всички автомобили и успея да пресека. Като шофьор пък, редовно са ми свирили с клаксона, когато спра на пешеходна пътека, за да изчакам пешеходец. Хем наблюденията са ми от сравнително големи градове: Пловдив, Варна, Русе”, заявява следващ.

"В Добрич и полицията на спира на зебра... Когато чакам повече време, че да ми писне, вдигам ръка и пресичам... Поглеждат ме някои надути шофьори, псуват ме, че съм "отнел" предимството им, но какво ме интересува мен. А когато съм аз с кола, винаги спирам, защото знам какво е да чакаш, особено майките с колички”, допълва на свой ред още един участник в анкетата.

"Не мисля, че трябва да сигнализирам... Нямам мигач

Колите да си сигнализират. На шосето аз съм крехко същество, което може да бъде пометено и не аз, а шофьорите трябва да се съобразяват с този факт. Мисля, че трябва да се спазват маркировките - те са за това ! Мисля, че трябва да се спазват знаците за ограничение - и те са за това. Аз като голямо и разумно същество мога да махна с ръка ( не ми пречи ), но малките деца, които не размишляват задълбочено по въпроса и нямат навиците да се пазят на шосето, какво да правят - и те ли да махат.... Само за да угодят на екстремистите на шосето, които вместо с 50 карат със 100”, допълва друг потребител.

"Откровени идиоти има и сред пешеходците. В такива случаи не трябва подобни инциденти да се обявяват като "Кола сгази пешеходец на необозначено място", а "Пешеходец беше сгазен заради собствената си глупост". Оправдания от рода на "Няма в близост откъде да пресека" не важат, при положение, че всичко е въпрос на няколко метра в друга посока”, допълва следващ.

"Голяма глупост е това! Както е тръгнало, скоро и нисък старт ще трябва да заемам,

за да пресека. Да вземат да засилят контрола и на шофьорите, и на пешеходците. В закона си е написано какви задължения и какви санкции има”, смята друг..

"И какво като вдигна ръка?! Най-много да спра 2-3 таксита или маршрутки”, пише с усмивка следващ. Друг предлага на си носим и табела "Пресичам”.

"Шегувате ли се? Има толкова много пешеходни пътеки, чиято маркировка е изтрита!

Ще ме извиняват господата катаджии, но досега един от тях не съм видяла да регулира движението. Застават на места, които са 10 метра преди края на ограничението. Скриват се и чакат някой да ускори, защото жива душа не минава, а и пътят е широк и хубав. Само за глоби се говори в тая държава, а не за оправия! Това е безобразие! Там, където има нужда контрол – липсват”, пише друг.

С чувство за хумор история пише и друг потребител: "Първо вдигам две ръце с бяло знаме между тях. Ако няма ефект, заставам на двете си ръце и размахвам енергично крака във въздуха. Не действа? Тогава вадя мегафона и започвам да пея химна на България, белким някой се сети да спре, да излезе от колата и да застане мирно с дясна ръка на гърдите. Ама йок, не става. После пробвам и със сигналния пистолет, който е винаги на кръста ми. После... имам клоунски дрехи в арсенала си, разноцветни балони, африкански зулу маски, полицейска униформа. За съжаление, не мога да си сваля сутиена и да покажа апетитна женска гръд, защото съм от мъжки пол. Не винаги ми е удобно да мъкна със себе си и черешовото топче, но го имам. Не става и не става! Та, исках да кажа, че сигнализирам, де.И какво от това?”

Продължавайте да участвате активно в нашите анкети. Сега ви питаме колко езика владеете. Отговорите ви очакваме тук >>>

Резултатите от анкетата не са на базата на национално представително проучване. За нас от btv.bg обаче са много ценни, тъй като отразяват мнението на потребителите, които ежедневно ни гласуват доверие.