ДПС съди държавата в Страсбург. Движението обжалва решение на Конституционния съд, с което му се отнема един депутатски мандат заради нередности при гласуването на последните парламентарни избори. Според хората на Доган е нарушено конституционното право на гражданите да избират свои представители.

Този иск идва в момент, когато българският съд отказа ново преброяване на гласовете от Турция, с които е спечелен спортния мандат в 41-я парламент. Там са гласували 18 000 души, но преди време проверка на ЦИК установи, че върху някои от протоколите няма подпис на Секционната избирателна комисия. Пред журналисти отстраненият депутат Рушен Риза коментира, че не може да се подменя вотът на хората заради грешки на администрацията.

"Жалбата сто на сто ще бъде уважена, но основното е да се спре с това говорене, че в Турция има нарушения. Иначе всеки ще си потърси някакви морални щети, които е понесъл и най-вече да възтържествува истината", заяви Риза.

Каква беше реакцията на държавата? Бойко Борисов каза само, че е обещал на българските избиратели "Ахмед Доган да бъде съден". Така премиерът коментира намерението на ДПС за дело в Страсбург.