Протестът на повече от 17 хиляди души във Фейсбук срещу застрояването на Южния парк в София успя - общината ще спре изграждането на атракционното съоръжение.

Преди десетина дена на реституиран парцел на двеста метра от улица козяк в Южния прак започва строеж на атракционни съоръжения.

Гражданите се обединяват в група на протестиращите срещу строителството в парка в социалната интернет мрежа Фейсбук. Един от организаторите е Димитър Семерджиев. Той днес внесе в общината и гражданска подписка, събрана през последните дни в парка.

"Там ще се монтират съоръжения високи 22 метра, той има фундамент, бетон се излива..ще има паркинг, .. някой трябва да отхапе, за да го изядат след това”, коментира Димитър Семерджиев.

"Това са съоръжения произвеждащи шум, светлинни ефекти, изисква достъп с автомобили. Застрояването на парка и унищожаването му, за да се реши въпроса със собствеността е недалновидно”, каза Боряна Шивачева.

В момента в Южния парк има близо 300 декара частна собственост. Ако всички те бъдат застроени, паркът буквално ще изчезне. Главният архитект на София Петър Диков твърди, че общината прави всичко възможно да запази всеки метър зеленина.

"Аз си го отчитам като моя грешка, защото винаги досега нещата трябва да се решават изцяло, ние сме възложили цялостен план за частта откъм козяк, където са частни имоти и е за спортни атракции. Ще намерим точно правната схема, за да спрем реализацията, за да процедираме цялостния план”, отбеляза Петър Диков.

В петък ще бъдат разгледани първите проекти за развитие на частта от Южния парк, определена за атракционни и спортни съоръжения.