Единствената лаборатория за изследване на лютеницата се помещава в пловдивския институт по консервна промишленост. Нейните анализи показват, че българинът от доста време консумира ментета- основно китайски пюрета.
През последните 18 годни българинът не консумира истинска лютеница, смятат и част от производителите. Под това название често ни пробутват смесица от доматено пюре, тиква, оцветители и консерванти, които са вредни за човешкото здраве, но така се пестят средства.
За първи път стандартът ще бъде изготвен от самите производители, но с помощта на експертите от Агенцията по храните. Те ще следят дали се спазва утвърдената рецепта.
Освен лютеница съвсем скоро можем да видим и консервирани конфитюри по стандарт. От този бранш също са изявили готовност да изработят рецепта, която също ще ни гарантира по-добър и безопасен вкус.