Главната инспекция по труда ще даде на прокурор единайсет фирми за системно забавяне на заплатите. Това съобщи днес на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.  

Инспекцията ще сезира прокуратурата на основание чл. 407 на Кодекса на труда, поясни министър Младенов. Преди няколко седмици той обяви, че 72 фирми дължат 19 млн. лв. за заплати на работниците си. Определен беше срок за издължаване до края на януари. Министърът заяви, че в противен случай ще ги даде на прокурор за системно нарушаване на трудовото законодателство.

Шестнайсет от тези 72 фирми са изплатили в пълен размер дължимите заплати на работниците и служителите, а 45 работодатели са извършили частично изплащане.

Единайсетте фирми, които ще бъдат дадени на прокурор, дължат заплати за повече от три месеца. Това са фирмите "Дейтрон" ООД, "Курортно строителство" ООД и "Интернешънъл паур секюрити" ООД в област Варна, в област Кърджали нарушителят е "Булгатекс" ООД-Ардино, в Монтана - "Армилес-2004 ООД-Берковица, в Пазарджик - "Сокола" АД - Пещера, в Плевен - "Автобусни превози" АД. Нарушителите на трудовото законодателство в област Пловдив са "Ален Мак" АД, "Мостстрой" АД, в област Русе - "Прециз Интер Холдинг" АД и в София - "Мостстрой София" АД.