Нови критерии за отпускане на инсулин за деца с диабет. Здравната каса улесни достъпа до аналогов инсулин, като премахна два от тежките критерии за лечение с него. Новите правила влизат в сила от февруари. Защо обаче пациентите са недоволни? Всички гледни точки събра Мария Ванкова.

От средата на февруари касата ще осигурява безплатно по-скъпия аналогов инсулин за децата болни от диабет само при две условия - висока кръвна захар сутрин и нощни хопогликемии . Отпада едно от тежките условия - доказване на висок гликиран хемоглобин.

"Това улеснява достъпа и дава възможност на лекаря да прецени неговият пациент как най-добре ще бъде лекуван", обясни Калина Пенчева – директор на дирекция лекарствени продукти в НЗОК.

На друго мнение  е националният консултант по ендокринология. Доцент Коприварова твърди, че промяната не е достатъчна и ще се работи пак по стария тромав начин, по който се чака с месеци за одобрение.

"Ние понякога сме давали фалшиви бележки, за да се доближим до критериите на касата", призна тя.

Националният консултант настоява да отпаднат всички критерии за лечение с аналогов инсулин и да остане единствено възрастовото ограничение. Ако това се случи, Метко ще може по-бързо да премине на аналогов инсулин. Сега се лекува с друг вид и е в болница заради влошено състояние.

От Асоциацията на децата с диабет са готови и да протестират, за да бъдат облекчени още повече условията. Подготвили са и писмо до Европейската здравна комисия.

"Ако ние не му дадем доброто лечение, ако ние не му дадем възможност да се лекува качествено, ние ще произведем един инвалид", смята Елисавета Котова - председател на Асоциацията на децата болни от диабет.

От Здравната каса заявиха, че се отворени за преговори със специалисти и пациенти.