Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан не изключи, в отговор на журналистически въпрос, възможността за нов вот на недоверие към кабинета наесен. По-рано днес ДПС и Коалиция за България внесоха трети вот на недоверие към кабинета на ГЕРБ. Темата е провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, отложеното присъединяване към Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права.

Този вот не изчерпва темата за цялостната политика и не е изключена възможността, още през септември да се иска нов вот за цялостната политика, посочи Местан. Той уточни, че не е задължително формулата на предсрочни избори да е 3 в 1, тоест заедно с местните и президентските. Попитан как точно ще се стигне до предсрочни избори, Местан отговори: "Горко на управление, което ще избере пътя на агонизиращия пълен мандат при драматична промяна на обществените настроения".

Два месеца преди изборите не е подходящият момент за внасяне на вот на недоверие на правителството. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от "Атака" Николай Пехливанов. "Атака" няма да подкрепи вота на недоверие по политиката на правителството в областта на сигурността, защото не искаме да участваме в "театралните постановки" на БСП и ДПС, чиято цел е мобилизиране на електората си точно преди изборите, каза той.

Имаме своите критики към управлението на ГЕРБ и можем да инициираме собствен вот на недоверие след изборите, когато ясно чуем какви са нагласите на българското общество и какво очакват хората от политиците, допълни депутатът. "Атака" ясно изрази, че нашият кредит на доверие към правителството на ГЕРБ е изчерпан, посочи той.