В момента няма нарушение по отношение на хигиената, на съхранението, на произхода на продуктите в детските заведения - всичко е ясно и точно. Не е ясно обаче с какво се изпълняват рецептурниците. Затова искаме нещо просто и ясно - продуктите, които влизат в тези рецептурници да са качествени.

Неправителствените организации го искат, държавата ще го изпълни

Това обеща в студиото на предаването "Тази сутрин" земеделският министър Мирослав Найденов. Избрахме произволно пет детски градини в България. Поискахме цените на продуктите, които използват. Цената на храноден във врачанската детска градина, например, е 1,80 лева. Ако се използват качествени продукти, имаме 15 стотинки оскъпяване, обясни той.

В момента се обявяват конкурси и който даде най-евтина цена го печели, обясни Цвета Брестничка от Асоциация "Родители". Търговецът, спечелил търга, продава на детските заведения, допълни председателят на Национален алианс "Усмихни се с мен” Теодора Пиралкова.

Ще съдействам за среща със сдружението на общините. В момента доставката идва от един търговец, който, минавайки храната през него, си слага надценка. Ако се разреши доставка по лотове, т.е. искаме да се махне от звеното посредникът, ако хлябът идва от производителите на хляб, то тогава цената ще падне. Всичко е въпрос на логистика.

Търговецът е просто един посредник, коментира земеделският министър

Нашето настояване е земеделското министерство да направи наредба, с изисквания за съдържанието на основните хранителни продукти, които се доставят в детските заведения, обясни Пиралкова. Искаме, ако децата ни ядат дори баничка, тя да е направена от качествени продукти, призна Брестничка

Наредбата ще стане в срок от един месец, поясни Мирослав Найденов. По думите му, в момента, когато контролните органи проверяват, те ще искат и гаранция за съдържание. Ще може да бъде проверяван и производителят. Наредбата ще бъде изрично за качеството на храните, които се дават в детските заведения.

Тогава един храноден би скочил с между 7 и 8%, поясни той

Нашата цел е да не се увеличава таксата, обясни Брестничка. Тя би спряла много родители от това да пуснат децата си на градина. Трябва да се организира доставката и на същата цена да се доставят продуктите. Държавата трябва също да има готовност да поеме евентуално увеличение, добави тя.

Водим тези разговори от месец. Разговарях с браншови представители и те казах, че ако те доставят храните, цената дори може да е по-ниска от сегашната. Ние можем да опорочим и най-добрата рецепта, използвайки некачествени продукти. За първи път и на мен ми беше интересно, като родител, да видя каква е паричната разлика.

Ако ми кажат дай 15 стотинки отгоре, бих ги дал, но има достатъчно много хора, които не могат

да си позволят това поскъпване. Контролът ще бъде същия, но ще засилим вниманието над качеството, идващо от производителите. Тази наредба може да влезе в сила, надявам се, от началото на новата учебна година. Със сигурност децата ни в момента ядат некачествена храна, призна министърът.

Как се гарантира сигурността на храните в детските градини?

Стоян Георгиев присъства на една рутинна проверка на Областната агенцията за безопасност на храните в столично ОДЗ. Веднъж месечно, без предупреждение, детските градини в София се проверяват от въпросната дирекция. Екипът ни стана свидетел на проверката на 88 ОДЗ в кв. "Дружба".

Продуктите в хранителните блокове на детските градини задължително трябва да имат етикети на производителя със срок на годност. Насипни стоки са недопустими. Единственото нарушение, твърде дребно дори за предписание, бяха непокрити съдове с плодове. Инспекторите успокояват, че

нарушенията на разпоредбите за безопасност на храните в детските градини в София са рядкост

Практиката обаче показва, че хранителните продукти в заведенията за най-малките са от средния и по-ниския ценови сегмент. Толкова позволяват бюджетите. За по-скъпите, например, органични храни, или колбаси по стандарт „Стара планина" детските градини нямат бюджет.

Децата в общинските заведения се хранят по седмична програма, утвърдена от лекари. Хигиената и условията в детските кухни е на ниво. Остава обаче въпросът дали масовите храни в наши дни са най-доброто за здравето на децата.