През лятото на тази година да се въведе пълна забрана за пушене в заведенията до 50 кв. м. Това решиха на среща при премиера Бойко Борисов здравният министър Стефан Константинов, председателят на ресорната комисия Десисилава Атанасова, представители на икономическото министерство, на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Предложението предстои да се разгледа от ПГ на ГЕРБ.

Причините са както в подобряването на здравословната среда за живот, така и на премахването на неравнопоставените условия за работа на бизнеса у нас.

В момента в страната има различен режим за ограничаване на тютюнопушенето на закрити обществени места. Големите заведения над 50 кв. м. трябва да обособят специална зона за пушачи, за чието създаване да инвестират допълнителни средства. В противен случай трябва да забранят изцяло пушенето в тези заведения.

В същото време собствениците на малките кафенета и барове под 50 кв. м. могат да избират дали в тях да се пуши или не. Според бизнеса това създава неравнопоставеност в работата им. Затова в средата на годината ще се въведе пълна забрана за пушене и в малките заведения. През 2012 г. ще се реши кога да се въведе пълната забрана за пушене на всички закрити обществени места.

Тютюнопушенето е основен рисков за редица заболявания - онкологични, сърдечносъдови и белодробни, посочват от здравното министерство. Въвеждането на пълна забрана за тютюнопушенето на обществени места среща все по-голяма подкрепа и от българите, показват проучванията през последните години.

“Вече самите собственици искат да има равнопоставеност и са готови да приемат промените”, каза за bTV министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Всички обществени проучвания показват, че мнозинството от българите приемат такава реформа, отбеляза още той.

Целия му коментар гледайте във второто видео.