В близките месеци Държавният департамент на Съединените щати ще създаде специална страница в Интернет, чрез която ще се кандидатства за зелена карта.

Освен че ще попълват формуляр в Интернет, кандидатите за зелена карта вече ще трябва да предоставят и повече данни за себе си и семействата си. Досега се изпращаха само снимка, името, мястото и датата на раждане и имената на съпруга и децата.

Все още подготвяният сайт ще изисква от кандидат-имигрантите в Съединените щати и данни за пола, електронен адрес за кореспонденция, информация за образованието и кариерата. Тези правила ще важат за желаещите да получат зелена карта през 2005-а година, а процедурата се очаква да бъде открита до края на тази година.

Държавният департамент обясни промяната с два мотива - сигурност и икономия на средства. Когато цялата информация е в компютрите, много по-лесно ще могат да се правят справки по искане на специалните служби и свързани с международния тероризъм лица няма да могат да кандидатстват.

Освен това, обработката на данни по електронен път е много по-евтина от ръчното обработването на 13 милиона писма годишно.