Великобритания и България официално представиха пред Съвета за сигурност на ООН проекторезолюцията, която предвижда отмяна на санкциите срещу Либия.

Ограниченията бяха наложени след атентата над Локърби през 1988 г. Тогава загинаха 270 души. Либийските власти постигнаха споразумение със семействата на жертвите за компенсации и поеха отговорността за атентата.

Съветът за сигурност ще започне първите консултации по текста при закрити врата в сряда. Документът беше изготвен, след като Либия писмено пое отговорността за свалянето на самолета на "Пан Ам". Преди това Триполи се ангажира да плати на всеки роднина на загиналите поне 4 милиона долара.

Проекторезолюцията предвижда незабавна отмяна на санкциите, наложени на Триполи през 1992 г. Франция - една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност с право на вето, предупреди обаче, че може да блокира решението. Тя иска да издейства подобен финансов договор и за семействата на загиналите при свалянето на френски самолет над Нигер 1989 г. Тогава загинаха 170 пътници, а на семействата им бяха изплатени само 35 милиона долара, припомнят агенциите. Държавният департамент призова Франция да не налага вето. Според британски дипломат гласуването ще се проведе до края на седмицата.
Арабски вестник пише, че Кадафи ще изпрати дипломат при Хосни Мубарак с молба египетският президент лично да помоли Жак Ширак да не налага вето.