Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.  Тримата са подсъдими за подкуп, предназначен за следователя Петьо Петров, който е работел по разследване срещу Цонев.

Преди началото на заседанието Петър Сантиров коментира, че е огорчен заради това, че влиза в съдебната зала като подсъдим. Нормално е всички съдии да си направят отвод, тъй като сме работили заедно, коментира Сантиров факта, че почти всички негови колеги от градския съд отказаха да гледат процеса.

Пръв като свидетел бе разпитан следователят Петьо Петров, работил по случай, касаещ проект по системата "Странджа 2" в Министерството на отбраната. По време на разговорите между Сантиров, Петров, Тенчо Попов и Николай Цонев станало ясно, че първоначално парите за подкупа били по разследването за мобилния завод, който Цонев разпоредил да бъде закупен. Тъй като случаят вече бил стигнал до съда, парите били уговорени за разследването по "Странджа 2".

От записаните разговори, цитирани в залата, стана ясно, че първоначално договорената сума е била 100 000 евро, но тъй като бил цитиран случаят, при  който Цонев си платил 30 000 евро за "смачкване" на друго дело, стоте хиляди евро били намалени на 50 000.

Следователят разказа пред съда, че обажданията към него с предложението започнали от 8 март, а той подал сигнал в следствието осем дни по-късно. От тогава започнало подслушване на всяка среща, която била организирана по случая. Само една от тях била тристранна, като в нея участвали Тенчо Попов, следователят Петров и съдията Сантиров. Дни по-късно, когато Петров се обадил на Сантиров по телефона, връзката била лоша. Тогава следователят попитал колегата си къде е, защото не го чувал добре, а Сантиров отговорил "всички ни чуват, колега".  

Следователят отговори на всички въпроси на прокуратурата, но отказа да отговори на защитниците. Петров разказа, че основното му изискване към служителите от ДАНС било да не излезе така, че той провокира подкупа.

В съдебната зала следователят разказа, че агентите искали от него да ходи на всяка среща с една и съща риза, защото под нея били монтирани подслушвателни устройства. Петров отказал и поискал от ДАНС по-модерна техника, която да не се вижда. От службата му отговорили, че нямат пари за такива приспособления. В края на разпита следователят уточни, че съдията Петър Сантиров го свързал директно с Тенчо Попов, тъй като имал опасения, че всички съдии са подслушвани.

Преди седмица бившият министър беше оправдан  по първото от четирите дела срещу него – за злоупотреби. Според Софийския градски съд няма доказателства, че Цонев е сключил неизгодна сделка за повече от 8 милиона лева за мобилен завод за метални конструкции.

Пред журналисти бившият министър на отбраната коментира и шпионския скандал в армията – той заяви, че по време на неговия мандат подслушване и видеозаснемане е имало само на рецепцията и пред стаята на секретното деловодство в хотел "Шипка" в София.

Цонев допълни, че тази сутрин от медиите е научил, че оборудване за видеонаблюдение е поставено след юли 2009 г., когато той вече не е бил министър.