Нова наредба на здравното министерство тръгва с всички средства срещу цигарите. Вече и у нас се забранява рекламата на тютюневи изделия.

В българските филми ще спрат сцените, в които се пуши или след тях ще трябва да има надпис: “Това не е умишлена реклама на тютюневи изделия”. Така е в Холивуд през последните години, а у нас ще бъде през 2013.

Тогава какво ще стане с Чарли, който играе лошият в “Стъклен дом”? Сценаристите на най-гледания български сериал обмислят как да се съобразят с намерението на здравното министерство да разгърне национална програма за ограничаване на тютюнопушенето.

“Психологически е много по лесно да се последва модел на поведение, който е осъществим, достъпен, отколкото да се придържаш към идеали, ценности и модели, които са трудно осъществими. А лесните неща често пъти имат непосредствени вредни ефекти”, казва психологът Пламен Димитров.

Няма статистика дали са намалели пушачите в Америка и Китай, където филмите не излъчват кадри с цигарен дим. Преди две години забраната за тютюнопушене на обществени места намали с една трета инфарктите в Европа и Америка.