Четирима лекари и три медицински сестри са отстранени от длъжност във варненската болница "Св. Марина" заради проверка, която тече по случая със смъртта на починалото двегодишно дете. Това съобщиха от пресслужбата на лечебното заведение.

Малкият Данаил Донев почина на 22 април, а след сигнал на родителите, които обвиняват лекарите за смъртта на сина си, прокуратурата образува досъдебно производство.

Наказаните са началниците на първа и втора детска клиника, на детското приемно спешно отделение и на направление "Педиатрия", както и старшите сестри на двете клиники и детското отделение за реанимация и интензивно лечение. Всички трябва да дадат и писмени обяснения за случилото се.

Писмени обяснения ще дават и петима лекари, които ще бъдат наказани дисциплинарно.

От пресслужбата на болницата допълват, че до момента проверката е установила, че когато родителите на момченцето са потърсили помощ в заведението е имало свободни легла. Освен това болничната аптека е разполагала с обезболяващи медикаменти и лекарства против температура, така че родителите неправомерно са били накарани да купят такива.

Родителите на починалото двегодишно дете в петък разказаха пред медиите, че когато са завели момченцето си, от болницата първоначално им отказали да го приемат, с мотива че няма места и ги препратили към друго лечебно заведение.

Майката и бащата разказаха и за непрофесионалното поведение на лекарите, за бавните им  реакции и липсата на елементарни консумативи.