На официална церемония в Белия дом новият извънреден и пълномощен посланик на България в САЩ Елена Поптодорова връчи акредитивните си писма на президента Барак Обама. В последвалия между двамата разговор посланик Поптодорова подчерта близките съюзнически отношения между двете държави и посочи приоритетните области в двустранните отношения: безвизово пътуване за българските граждани в САЩ, нарастване на американските инвестиции у нас, включително в областта на енергетиката, и сътрудничеството в областта на регионалната и международната сигурност.

От своя страна президентът Обама даде висока оценка на двустранните отношения, надхвърлили 100-годишна дипломатическа история. Той отбеляза ценния принос на България към международните операции за повишаване на сигурността и стабилността в защита на общите ни ценности.

По повод официалното встъпване в длъжност на българския посланик заместник-помощник държавният секретар за Европа и Евразия Памела Куанруд направи официално изявление, в което се казва, че САЩ и България имат близки и продуктивни отношения, а българското правителството предприема решителни стъпки в области като международната сигурност, върховенството на закона, регионалното сътрудничество, особено в ЮИЕ. САЩ високо цени усилията на България за по-голяма енергийна диверсификация и прозрачност. На същата церемония връчи акредитивните си писма и новият представител на ЕС в САЩ Жоау Вале де Алмейда.