Масови проверки на НАП започват през лятото по отношение на неплатените осигурителни вноски, обяви в „тази сутрин” шефът на агенцията Красимир Стефанов. Основно ще се проверява дали работещите са с трудов договор и дали при договор на четиричасов работен ден той се спазва. Концентрацията на инспектори ще бъде по Черноморието.

„Извадили сме данните на 164 000 българи, които са с подобни трудови договори. 80% от тях според нас са нереални и затова започва проверка на всички тези фирми. Санкциите са до 15 000 лева. Ако се докажат нарушения, допълнително можем да доначислим липсващите пари и лихвите по тях”, обясни данъчен номер едно.

По думите му 320 милиона лева от общите липси – 622 милиона лева, в държавния бюджет идват именно от грешно планираните осигурителни вноски. Друга част се запълва от несъбирането на корпоративния данък, който е пряко отражение на дейността на фирмите през миналата година в кризата.

Парите от ДДС обаче ще бъдат събрани, обеща Красимир Стефанов, като отбеляза, че само за месец агенцията е наваксала 42 милиона лева. Така НАП ще изпълни 96% от липсващата сума.

За данъчните измами

Той каза още, че данъчните измами са общоевропейски проблем и както в ЕС, така и у нас обхващат между 10 и 12% от общия ДДС. От институцията обаче подготвят синтезиран анализ, който събира акциите в тази насока от последните две години, срещу кои фирми и физически лица са проведени, какъв е ефектът и какво предстои да се направи.

Красимир Стефанов акцентира и върху ниското ниво на контрол, което най-ярко се наблюдава в София. „Основният проблем е, че в столицата това е мега агенция с огромен брой бизнес. 230 ревизори контролират над 100 000 фирми, за физическите лица няма да споменавам. Имаме недостиг на поне 700 души, но имаме определен щат. Ако искаме да попълваме в София, трябва да съкращаваме в страната, а така ще създадем социално напрежение”, обясни шефът на агенцията.

Критиките на Симеон Дянков

Критиките на финансовия министър срещу дейността на агенцията Стефанов коментира с липсата на комуникация, която вече е в миналото. „Ученик с началник във война не може да бъде. Имаше критики от негова (бел. ред. – Симеон Дянков) страна, но началникът има право да изисква повече. Още повече в НАП, която е мащабна като дейност. Надали някога на 100% ще бъде подредена къщичката, но досега не му беше представяна синтезирана информация. От месец и половина обаче сме в постоянен контакт - чуваме се сутрин, обед и вечер”, обясни данъчен номер едно.

Той коментира и думите на финансовия министър относно прикриване на бизнесмени и липсата на санкции срещу тях. „На централно ниво НАП никога не е опъвала чадър над когото и да било. Проверява се дори действащ вицепремиер. На местно ниво обаче има физически лица с нелегален бизнес и там обществото ги знае, но няма активност. Може би затова остана привкус, че местни бизнесмени остават ненаказани за ДДС измами. Но това не е само проблем на НАП”, обясни Стефанов.

Контролът на НАП

Според него в институцията, която ръководи, са признали наличието на корупцията, като начин за справяне с нея. Той обяви, че до момента има над 70 служители, които са били уволнени, а срещу някои от тях дори са издадени ефективни присъди на първа инстанция. Работи се тясно и с други институции като МВР, ДАНС и прокуратурата.

На въпрос дали мястото му като директор на агенцията е под въпрос, той отговори, че на такива места столът винаги се клати и никой не се е родил вечен. Според него обаче последните оценки на Дянков – и публични, и лични, са в положителна посока.