Общото събрание на епископите одобри с 62 срещу 45 гласа назначението на пастор Джийн Робинсън в епархията Ню Хемпшир. Решението може да предизвика схизма в църковните среди, коментира "Франс прес".

Гласуването, което трябваше да се състои в понеделник, беше отложено, след като в последната минута към Робинсън бяха отправени няколко обвинения. Той беше уличен в непристойно сексуално поведение спрямо енориаш от Върмонт и бяха разкрити порно линкове в уебсайта на група за защита на проблемни тийнейджъри, основана с негово участие. Последвалото разследване, което завърши вчера следобед, установи, че 56-годишният Робинсън няма в какво да бъде упрекнат, заяви епископът на Масачузетс, който ръководеше разследването.

Разведеният Робинсън, баща на две деца, открито живее с партньора си от 13 години и служи като помощник на досегашния епископ на Ню Хемпшир. Одобряването му породи опасения от схизма, след като 24 консервативни епископи заплашиха, че ще напуснат църквата, ако Робинсън бъде одобрен. В Лондон говорител на Кентърберийсикя архиепископ Роуън Уилямс, глава на Англиканската църква, предупреди, че трудни дни очакват църквата и призова англиканската общност да помисли внимателно, преди да взима важни и окончателни решения за реакция.