Няма опасност от епидемия от антракс в страната. В това увериха от Националната ветеринарно медицинска служба. Всички животни са преминали през задължителна профилактична програма и са имунизирани. Още по темата от Мария Савкова:

Бактерията Бацилус антраксис е причинителят на острото заразно заболяване при тревопасните копитни животни. Тя попада в белите дробове на животните чрез вдишване от почвата по време на паша. Особено опасни са летните месеци, когато тревата е изгоряла и животните се навеждат ниско до земята. Заболяването най-често протича остро.

"Както върви стадото, остава овцата по назад, чуди се, и в рамките на 5 до 10 минути пада и умира”, обясни д-р Пенчо Каменов, дир. дирекция "Здравеопазване на животните”.

Човек може да се зарази и чрез консумация на заразено месо, защото бактерията е много устойчива. Умира в съд под налягане, но не и при пържене. В пряка опасност са животновъдите, кожарите и ветеринарните лекари. Характерен израз на кожната форма на  заболяването е тъмно синьо петно около инфектираното място.

"Стопанинът може да приколи животно, което е в агония и като почне да го дере, и като има рана по ръцете си, естествено, че ще се зарази с кожната форма. Но това не е този антракс, който се използва за биологично оръжие, което навремето нашумя в Щатите”.

Биологичното оръжие в Съединените щати преди 10-тина години е създадено в лаборатория, а бактериите са изолирани така, че да убиват. Заболяването, което наблюдаваме по нашите географски ширини, рядко е смъртоносно за хората, но бързата лекарска намеса при първи симптоми е абсолютно задължително.