Опасният щам на бактерията Ешерихия коли може да се предава и от човек на човек. За това алармираха германските здравни власти.

Вирусологът Златко Кълвачев обяснява, че е изключено заразата да се предава по въздушно-капков път.

"Това са чревни бактерии и тук става въпрос за гълтане - трябва да се погълне заразен продукт или да се пренесе чрез мръсни ръце. В основата е личната хигиена и спазването на обработката на хранителните продукти”, обясни той.

Единственото, което е известно досега за новия щам е, че той е агресивен и резистентен на познатите антибиотици. След заразяването инкубационният период е между 3 и 10 дни, но в повечето случаи симптомите се появяват за 3-4 дни.  Заболяването протича с увреждане на бъбреците и хемороични диарии, обяняват експертите.

Личните лекари не отчитат повишаване на стомашно-чревните инфекции през последната седмица. Предупреждават пациентите си, да не бъркат летните вируси, които протичат със същите симптоми, със заразяване от новия щам на Ешерихия коли.

Досега у нас няма случай на заразен с щама на смъртоносната бактерия. Няма и опасност от възникване на епидемия, заяви за bTV Новините д-р Радосвета Христова, директор на дирекция "Обществено здраве” към Министерство на здравеопазването.

Тя не изключи възможността туристи от Германия – основното епидемично звено към момента, да пренесат заразата и у на.

Най-ефективната превантивна мярка, която бихме могли да вземем, е да спазваме лична хигиена, подчерта д-р Христова.