Аптеките в цялата Бургаска област спряха да обслужват рецепти по Здравната каса. Този път протестът на фармацевтите не е свързан само със забавените плащания, а с кризата в сектора като цяло. Аптекарите твърдят, че исканията им са социални и целят да защитят не само техните права, но и правата на пациентите.  

С този надпис на вратата над 80 % от аптеките в Бургас и областта посрещнаха клиентите си тази сутрин. Фармацевтите предупреждават, че бюджетът за лекарства на Касата може да бъде изчерпан до няколко месеца и искат държавата да гарантира изплащането на медикаментите.

„За да си получи лекарства по Здравна каса, това означава, че този човек си е платил здравните осигуровки. Което означава, че неговите пари вече са влезли в бюджета. Заради това е неоснователно държавата да казва: „Нямаме пари за лекарствата на този пациент", каза фармацевтът Емилия Чалъкова.  

Аптекарите са против идеята пациентът да плаща такса рецепта. Самите пациенти също.  

Бургаските аптекари предлагат още да имат право да подменят така наречените генерирани лекарства - медикаменти, произведени от различни фирми, които те предлагат под различно име и на различна цена, но които се плащат еднакво от касата.

Утре протест няма да има. От районната каса помолиха за време, новото ръководство да се запознае с проблемите.