Касовите апарати в аптеките да бъдат свързани с НАП по примера на бензиностанциите, поискаха работодателски организации. Целта - да излязат на светло тези, които в момента укриват данъци. Собствениците на аптеки изненадващо приемат идеята.

Аптеките, както и другите търговски обекти, не винаги са изрядни данъкоплатци. Ако касовите апарати в тях бъдат свързани директно с НАП, това ще доведе до повече приходи в държавната хазна, защото няма да има как да се укриват данъци.

"Ако изходим от прогнозата, че при горивата се очакват между 200 и 300 милиона лева годишно, то при лекарствата със сигурност ще бъдат между 30 и 50 милиона лева", каза Огнян Донев от КРИБ.

Засега собствениците на аптеки казват, че приветстват идеята да свържат фискалните си устройства с НАП. Така нямало как едни търговци на лекарства да плащат реални данъци и да губят за сметка на други, които опитват да бъдат по хитри и крият обороти. От бранша твърдят, че за една аптека  няма да бъде непосилно трудно да закупи устройства, с които да свърже касовите апарати с приходната администрация:

“Бизнесмен, който гледа дългосрочно на бизнеса си, това все пак е еднократен разход, той ще донесе много повече ползи", смята Николай Костов - Асоциация на собствениците на аптеки

Така или иначе предстои всички търговски обекти, в това число и аптеките, да бъдат свързани с приходната администрация. Всичко е въпрос на време, обясниха от НАП.

“За регистрираните по ДДС лица до края на септември тази година, а за всички останали до края на март следващата година, така че в края на тези срокове всички аптеки ще бъдат свързани с НАП”, обясни Росен  Иванов от Дирекция "Данъчно осигурителна методология" в приходната агенция.