Върховната касационна прокуратура разпореди проверка във Великотърновския университет за нарушения на Закона за висшето образование.

Според касационния прокурор изнесените центрове на университета в страната работят в нарушение на Закона за висшето образование. В тях се обучават повече от 11 500 студенти.

Магистратите указаха центровете до месец да бъдат закрити или ректоратът във Велико Търново да ги акредитира съгласно изискванията на закона.

В прокуратурата днес бяха поканени ректорът на университета професор Иван Харалампиев и заместник-образователният министър Атанас Герджиков.

Магистратите считат, че шестнайсетте центрове на Великотърновския университет извършват дейност, за която нямат акредитация от държавата. Приемът на студенти в тях не е съобразен с определения от Министерския съвет прием.

Освен прокурорска проверка, в университета и центровете ще има също данъчни и финансови ревизии. Те трябва да приключат до два месеца.

Студентите от центровете, които ще бъдат закрити, могат да продължат обучението си във Великотърновския университет, обясни заместник-образователният министър Атанас Герджиков.

Ректорът на университета Иван Харалампиев каза, че Академичният съвет ще решава кои от центровете да бъдат затворени и кои преобразувани. Той смята, че могат да бъдат акредитирани поне два центъра в страната.