Липсата на съпругата на новия президент Юлияна Плевнелиева в публичното пространство разбуни духовете и предизвика редица дискусии. Макар че по протокол и по закон тя не е задължена да се появява редом до държавния глава, въпросът „Защо?” продължава да витае в медийното и интернет пространствата.

Според журналиста Георги Тошев с това си решение г-жа Плевнелиева променя контекста на поведение на първата дама не само в локалните български условия, но и в международен план. И вероятно, ако се е появявала по коктейли и светски събития, е щяла да бъде симпатична на хората само няколко месеца.

По думите му свидетелство за това е начинът на отразяването й в световните медии: „Те дискретно и симпатично отбелязват отсъствието й, които биха ни разкъсали, ако това беше нередно поведение”.

Писателят и журналист Мирела Иванова застана зад тезата, че когато има токова категорично лично отношение, което не е в ущърб на обществото, то трябва да бъде уважено. По думите и обаче то настървява, именно защото е различно, извън евтините очаквания и защото не дава възможност за евтината сензация.

Според журналиста Емилия Милчева да си публична личност е изпитание и наказание за цялото семейство. И вероятно в един момент на г-жа Плевнелиева просто ще й се наложи да се появи, защото идват височайши посещения с първи дами, които трябва да бъдат посрещнати: „Тя не е задължена, но някои хора ще се възмутят. Да бъдеш честен и откровен е лукс за публичните личности, а тя е публична личност”. А рамките на дългия и тежък мандат в период на криза неизбежно ще се стигне до автентично, ясно заявено интервю, което поне за известно време да успокои духовете.

Георги Тошев пък изрази мнение, че протоколът може да бъде спазван и в една дискретна среда – като височайшите особи се канят на частни вечери и обеди от първото семейство.

„Когато разглеждаме властта, ние трябва да съзрем и високото у нея. Няма нужда непрекъснато да пробутваме лични моменти. Нека президентът да свърши работата си, да покаже, че в неговата утопична програмна реч част от нещата се сбъдват. Г-жа Плевнелиева – с нея или без нея, тя не е проблемът. Проблемът е да не ровим непрекъснато и да не поддържаме едно ниво на евтина сензация”, зави Мирела Иванова.

Емилия Милчева обаче бе категорична, че жълтата преса няма да спре да се рови и да търси „номера на бельото” и всичко останало.

Георги Тошев пък видя ново предизвикателство пред медиите – да преборят аскетизма на новата първа дама на България: „Тази медия, която успее да пробие, ще бъде изключително любопитна за дълго време на своите почитатели”.