Депутатът от Коалиция за България Румен Петков обяви, че ще изпрати писма до представители на Сената и Конгреса на САЩ, в които "щрихира основни прояви в поведението на американския посланик у нас Джеймс Уорлик".

Повод за това му решение е отнетата му виза за САЩ с аргумент, посочен от Уорлик, че срещу Петков тече разследване. Депутатът припомни, че е изпратил отворено писмо до посланика, в което настоява да се изнесат факти и аргументи за неговите твърдения. Вече три месеца и половина посланикът отказва да каже къде и на каква тема се води разследване срещу мен, отбеляза той.

В писмото до американските институции Румен Петков посочва, че има документи от българските компетентни органи, че разследване и производства на територията на България срещу него не се водят. "Разтревожен съм и от отказа на г-н Уорлик да отговори пропагандирал ли е пред български граждани легитимирането, узаконяването на продажбата и употребата на т.нар. мека дрога с аргумента, че и той самият я е употребявал като млад", пише още Румен Петков.  Не казвам, че посланикът е наркоман, казвам, че аз съм почтен човек, уточни той.