„Стартерната култура трябва да е симбиотична от стрептококос термофилос, лактобацилус булкарикус, който да са изолирани от територията на България и да не са генномодифицирани”, обясни Живка Атанасова, микробиолог. Истинският кашкавал се познава и по цвета.
„Цветът трябва да е жълт, до наситено жълт, при нарязване не трябва да се залепва по ножа, не трябва да се начупва”, добави Моника Кръстанова от фирма-производител.
Като се разреже по повърхността на кашкавала не трябва да има по-светли или по-тъмни петна. Цветът трябва да е еднороден. За да върне качеството на истинския български кашкавал държавата въвежда от днес нов стандарт за неговото производство.
„Важно е да се знае, че стандартът не е задължителен, но който произвежда по него, трябва да спазва всичко от първата до последната буква в стандарта и най-вече за потребителите е важно да търсят информацията в етикета, в която ще ги насочат два момента. Първият момент това е наименованието – „българско”, български кашкавал, те ще знаят, че е произведен по този стандарт”, каза д-р Венцеслава Тасева, Министерство на земеделието и храните.
Освен това на етикета трябва да пише: БДС 14 от 2010 година. Тъй като кашкавалът от краве мляко трябва да зрее най-малко 45 дни, съответно след толкова време може да очакваме и първите партиди кашкавал, произведени по новия стандарт.