С панихида на пл. "20 април" в Клисура започнаха традиционните тържества по случай годишнината от Априлското въстание. Тя бе отслужена от отец Марко, архиерейски наместник на карловската духовна епархия. Жители и гости на подбалканския град почетоха паметта на загиналите преди 134 години клисурци по време на Априлската епопея. С рецитал от стихове, посветени на епопеята, актьорът Георги Василев припомни по-важните моменти от историческото събитие.

И тази година Национален клуб "Единение" извършиха традиционната възстановка на събитията от бунтовния април 1876 година.  Клисура е единствения изцяло опожарен български град по време на Априлското въстание. Честването на паметното събития вече е  патриотична традиция и за младите клисурци, които се връщат в родния си град за отбелязването на годишнината.

В центъра на Четвърти революционен окръг - Панагюрище честването на годишнината от избухването на Априлското въстание започна със заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание, отслужена от свещеници в историческата църква "Свето Въведение Богородично".

Общинското ръководство на Панагюрище, жители и гости на града  поднесоха венци и цветя пред "Вечния огън" на мемориала "Априлци". На площад "20 април" кметът на Панагюрище Георги Гергинеков издигна националното знаме.

Честванията продължиха с празничен концерт на Духов оркестър "Делчо Радивчев" към читалище "Виделина" и  мажоретен състав към Обединен детски комплекс.

Изпълнен беше спектакълът "Мъжество и саможертва - Панагюрище 1876", който пресъздава върховите моменти на 10-дневната бунтовна и свободна столица на България - пристигането на Кървавото писмо и обявяването на въстанието в Панагюрище, освещаването на главното въстаническо знаме - ушито и развято от Райна Княгиня, боевете за отбраната на града и героичната защита на Панагюрище.

Кулминация на тържествата е националният митинг-заря на площад "20 април".