Деветдесет български туристи бяха евакуирани от египетския курорт Хургада. Чартър на авиокомпания "България Ер” кацна на летище "София” преди няколко часа. Посрещна ги нощният екип на bTV.

След тричасов полет Хургада - София и преждевременно прекъсната ваканция, настроенията на пристигащите не бяха особено ведри. Към променените планове заради събитията в Египет, прибавиха и факта, че столицата ги посреща с минус 10 градуса, а в Египет са тръгнали на далеч по-приятните плюс 26.

"Там, където бяхме ние, нямаше нищо опасно”, каза Спас Ненчев.

"Може би нямахме точно реална представа за нещата, защото ни държаха в затворени комплекси, не ни даваха много да излизаме...Оценяваме това, че е опасно и се връщаме”, обясни Лора Градинарова.

Туристите са изкарали различно време в Египет. Най-актуалната шега беше, че дори бизнесмените не ходели дотам за два дни, както се случило на най-ощетените. От туристическата фирма бяха категорични, че необходимостта от евакуация на 500 километра от размириците в Кайро не е била належаща. И сега там кацат самолети с чужди туристи. Имало обаче натиск от Министерството на външните работи нашите да си дойдат.

"Външно министерство през всичките тези дни ни обясняваше, че все пак има риск за здравето и безопасността на тези хора”, обясни Петър Андреев.

Въпреки неочакваното завръщане туристите получили добра новина и оптимизъм за втори опит.

"Разбира се, те казаха, че ще си потърсим обезщетенията от туроператорите. Дори хвърлих български стотинки, за да се върна”, призна Светла Дикова.

Очаква се по-късно днес правителственият самолет Ербъс да евакуира желаещите да напуснат Кайро. Прогнозите са на борда да се качат около 70 души.

Евакуацията на българите от размирен Египет продължава и днес. Тя трябва да приключи до 15 часа местно време. Тогава започва комендантският час, който забранява движението на хора, на автомобили и на градския транспорт.

Посолството в Кайро е във връзка с тези, които са пожелали да се върнат в България. Мисията ни в Египет ще определи сборен пункт за евакуация на един от терминалите на Международното летище в Кайро. Там ще има български служители с отличителни знаци.