Софийската градска прокуратура поема разследването за незаконното право на строеж в Приморско, дадено на деца на магистрати. Това каза заместник-главният прокурор Валери Първанов, цитиран от БТА.

Причината да се поеме разследването от прокуратурата в София е, че се проверяват родителите им - магистрати на високи постове. Засега обвинения няма да се повдигат срещу тях заради недостиг на достатъчно доказателства.

Тримата съдии от Върховния административен съд, за които стана ясно, че техни роднини са придобили имоти с право на строеж в община Приморско като социално слаби, ще бъдат изслушани в понеделник от Висшия съдебен съвет. Това съобщи на пресконференция днес председателят на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС Цони Цонев.

Цонев посочи, че проверката на ВСС е на финала си и вчера следобед от съвета са получили поисканите материали по случая от Върховната касационна прокуратура. ВСС е получил и доклад от Общинския съвет в Приморско, изготвен след проверка на местни специалисти.

На 18 май председателят на ВАС Константин Пенчев освободи като председатели на отделения в съда Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов.

Цони Цонев посочи, че проверката на ВСС е установила постановления на ВАС, в които са участвали някои от съдиите, и в които страна е била община Приморско. Той добави, че в Районната прокуратура в Царево и в Окръжната прокуратура в Бургас са образувани досъдебни производства срещу неизвестен извършител. В прокуратурата в Царево производството е за попълване на документи с невярно съдържание - декларация, с която се кандидатства за получаване на право на строеж,- а в Бургас е за длъжностно престъпление.