От утре започва оценка на всички деца със затруднения по домовете в България. Ще бъде оценено психическото и физическо състояние и на бебетата, които трябва да преминат в домовете за по-големи. Целта е да се осигури адекватна грижа за тях, обявиха от Държавната агенция за закрила на детето. Друга цел на агенцията е извеждането на децата от домовете.

На всеки пет часа, всеки ден в България се изоставя бебе в дом. От общо 3 хиляди изоставени бебета всяка година, само 1 процент си нямат родители. 99 процента от изоставените са с живи родители, които не могат или не искат да ги гледат поради бедност или болест.

Сега Агенцията за закрила на детето си поставя за цел именно затварянето на домовете за бебета и малки деца от 0 до 3 години и връщането им в семействата.

"Но за да закрият всички домове, това не значи да им ударим ключа, а да развием преди това алтернативните услуги и едва тогава да спазим визията за 15-годишно закриване на 134 домове в България", посочи Надя Шабани, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Семейство за всяко дете - на тази мисия ще бъде посветена и "Великолепната шесторка 2".
С ваша помощ, bTV и УНИЦЕФ искат да затвори врати поне един дом - този в Шумен, като предложим алтернатива за изоставените бебета там - подкрепа на биолгичните родители, приемна грижа или осиновяване.