Европейските депутати призоваха литовския парламент да отхвърли проектозакон, в който се предвижда наказване на "публичното популяризиране на хомосексуални отношения". Необходимо е да се даде възможност на непълнолетните лица да получават свободен достъп до информация за сексуалната ориентация, пише още в резолюцията. Европейският парламент настоява Европейската комисия да представи план за борба с хомофобията.

Резолюцията е в отговор на "серия обезпокоителни събития", като например опитът за забрана от страна на местните власти на организирането на т. нар. "гей прайд" мероприятия и използването от водещи политици на подстрекателски или заплашителен език и подтикващи към омразаизказвания.

В проектопоправките на литовския административно-наказателен кодекс се предвижда глоба в размер на 580 до 2900 евро за "публично популяризиране на хомосексуални отношения". Тези промени може да доведат до криминализиране на почти всяко
публично изразяване или описване на хомосексуалността, или предоставяне на информация за нея", подчертава доклад на Агенцията за основните права, представен пред депутатите на 30 ноември.

Според Европейския парламент проектопоправките противоречат на конституцията на Литва и това мнение се споделя също от литовския министър на правосъдието.

Президентът на Литва Далия Грибаускайте (бивш еврокомисар) също зае ясна позиция на
отричане на хомофобското законодателство като вредно за гражданите и имиджа на страната.

През юни 2009 г. литовският парламент гласува с огромно мнозинство в подкрепа на изменението на "Закона за защита на непълнолетните лица от вредното въздействие на публичната информация", с което се забранява на непълнолетните лица да получават достъп до информация относно хомосексуалността.

"Нито едно достоверно научно изследване не показва, че образованието на децата и младежите в сферата на сексуалността може да се отрази на тяхната сексуална ориентация.
Образованието във връзка със сексуалното многообразие поощрява търпимостта и приемането на различията", отбелязват в заключение депутатите.