МВР коригира броя на шофьорите, които тази есен трябва да останат без книжки. Не 150, а 180 хиляди българи, нарушили правилата на пътя, ще трябва да слязат за известно време от колите си. Голямото отнемане на шофьорски книжки тече с пълна сила.

В същото време МВР призна, че не може да смогне незабавно да събере книжките от всички провинили се. Повече подробности от Димитър Анестев:

Стационарната камера, която се намира на Цариградско шосе в София, край Окръжна болница, на ден заснема по няколко стотин нарушения за превишена скорост. Повечето нарушения стават през нощта, когато трафикът не е толкова натоварен. Вероятно точно тогава водачите се унасят и забравят, че ограничението на скоростта е 80 километра.

Тази камера е рекордьор по заснемане на нарушения за превишена скорост в цяла София. Припомняме ви, че в страната има 17 известни такива стационарни камери.

Камерата до Окръжна болница има най-голям принос значителна част от провинилите се шофьори да останат временно без книжка.

По последни данни до момента временно са отнети едва около 16 хиляди книжки. КАТ признават, че заради големия брой нарушители, не могат да смогнат бързо да приберат всички книжки. Знаете, че има срокове за обжалване на актовете и книжките не могат да се отнемат докато наказателните постановления не влязат в сила.

В КАТ София и в много други градове на страната максимата, че пътните полицаи бавят, но не забравят важи с пълна сила.

Отнемането на книжките става на гишетата. Купчините отнети свидетелства служителите в столичния КАТ са натрупали само за няколко часа.

"Ами какво ще се случи. Ще си изтърпят наказанията хората, на които са отнети и след това дойдат да си ги получат”, заяви Любка Маринова.

Процесът с отнемането на книжки се бави, защото и бюрокрацията хич не е малка, признават от МВР.

"Повечето камери са разположени основно по първокласните пътища и мрежа, където се движат водачи от други населени места, и е доста трудно докато Областната дирекция установи конкретно всеки водач, който е минал през техния район”, каза Антон Антонов.

След като има влязло в сила наказателно постановление провинилия се водач знае точно на коя дата и за колко време трябва да се раздели със своята книжка.
Мнозинството от книжките се отнемат за един до три месеца. Но не е малък и броят на тези, които ще чакат шест месеца или цяла година, защото са си позволили да карат пили или са преминавали многократно на червено. Иначе всяка трета книжка се отнема заради превишена скорост.  

"Повечето превишават с по 40 километра. Ако намалим скоростта, не е изключено преписките и нарушенията да станат половин милион. Напълно възможно е. Няма администрация, която може да се оправи с толкова много нарушения”, допълни Антон Антонов.

Само за една година от глобите на пътните полицаи в бюджета са постъпили над 21 милиона лева.

"Имаме доста случаи на повтаряемост при стационарните камери. Те са ясни къде са, виждат се, дори са публикувани в интернет и в GPS-устройствата. И въпреки това имаме всеки ден водачи, които по два и три пъти си позволяват да карат с превишена скорост”, каза още Антон Антонов.

Пътната полиция иска, освен повече камери, да наложи по-бързо и системите за електронен фиш, така че актовете и снимките с нарушенията да се пращат директно на шофьорите по интернет. Това ще облекчи както бюрокрацията, така и опашките пред гишетата в КАТ.

Според данните на Пътна полиция - по отношение на превишената скорост най-много прегрешения имат водачите от област Ловеч. Там са отчетени 22 хиляди нарушения за по-малко от четири месеца.