Президентът на Съединените щати Барак Обама навършва днес 50 години. Няма съмнение за датата и за възрастта му след публикуването на акта му за раждане в края на април. На въпроса  окончателно бе сложена точка, когато Белият дом публикува оригиналния документ, според който Обама е роден в щата Хавай на 4 август 1961 г., което му дава право да заема президентския пост.

"Единственият подарък, който искам за рождения си ден, е сделка за тавана на дълга".

Това си пожела американският президент за 4 август. Това и получи, но 2 дни по-рано. Демократи и републиканци се споразумяха в последната възможна минута да вдигнат тавана на дълга, който в момента е 14,3 трилиона, за да спасят страната от фалит.

Американският президент Барак Обама ще отбележи 50-ия си рожден ден с парти в Белия дом, а през уикенда ща празнува в президентската резиденция в Кемп Дейвид със семейството и приятелите си, предаде Асошиейтед прес.

Обама планира да прекара първата половина от деня както обикновено - на работа. Следобед висшите членове на екипа му ще вдигнат наздравица в негова чест на прием в Синята стая в Белия дом, а вечерта рожденикът ще празнува със семейството си и приятели, включително със свои близки, пристигнали за събитието от Чикаго.

Според президентски служител партито в Белия дом ще е за сметка на семейство Обама. Президентът възнамерява да прекара уикенда в уединената президентска резиденция Кемп Дейвид в Мериленд.