Новата система се нарича ЕГОС и в нея участват пет страни членки на ЕС, сред които и България.

Ако търсим работа или обучение, да кажем в Исландия или Испания, българският гражданин задави въпроси, пуска заявка през съответното меню с едно натискане на бутона, оттам нататък му се дава навигация, обяснява Маргарита Николова, Министерство на транспорта.

За да видиш какви свободни работни места има в Румъния, Италия, Испания или Исландия, не е необходимо да знаеш езика на съответната страна.

Тези, които говорят само български, но искат да получат такава информация си отправят съответната заявка и се включва консултант, който се свързва със съответните консултанти, които работят и изпитват системата в Испания, изисква от тях необходимата информация и връща съобщението пак онлайн или със съответната връзка на гражданина, заяви още Маргарита Николова.

Системата за търсене и намиране на работа ЕГОС е инициатива на Европейския съюз и това е гаранция, че няма да станете жертва на измама. Все още много българи са склонни да търсят работа в чужбина най-вече чрез приятели.


Консултантите на проекта ЕГОС работят денонощно.

Ако ви одобрят по документи, ще ви определят дата и час за интервю, което се провежда по интернет. Системата ЕГОС започва да работи от декември и за повече информация посетете сайта на министерството на транспорта.