Ще се правят два типа проверки - за пестициди в плодовете и зеленчуците и за неразрешена обработка на цитрусовите плодове.
Директорът на Агенцията по безопасност на храните съобщи още миналата седмица по bTV, че предстоят такива проверки, след като екип на новините даде за лабораторно изследване произволно избрани плодове и зеленчуци. Появиха се съмнения, че много от портокалите и мандарините, които се продават на нашия пазар, се третират с бои, опасни за здравето ни. Боите би трябвало да са безвредни. Те обаче са забранени в Норвегия, САЩ и Япония, тъй като причиняват алергични реакции.
Според специалисти цитрусовите плодове се третират освен със специални разтвори, също и с течен парафин, за да се запушат порите и да не влизат бактерии в тях. Тези вещества обаче са канцерогенни и следователно - опасни за хората.