Никой от десетте най-богати хора в България не дава убедителен отговор на това как е спечелил първия си милион. Това твърди Крум Благов, журналист и автор на книгата „Първият милион”, допълвайки, че в нея прави съпоставка между версиите на родните милионери за успеха им и намерените от самия него документи.

За куфарчетата с пари – мит или реалност?

„Куфарчетата като метафора са самата истина. Има и хора, които са взели директно пари по този начин – посочил съм свидетелства”, категоричен е Благов.

Сред свидетелите, помогнали за написването на книгата според автора й са Горан Готев – журналист и главен редактор на в. “Земя” и Григор Стоичков – единственият вицепремиер към 10 ноември 1989 г.

Като свидетели на раздаването на куфарчета, двамата не назовават имена, но подчертават, че става въпрос за суми от порядъка на 500 000 лева на човек – през 90-те години това са  Тодорживковите пари, средствата на падналия комунистически режим, които са били раздавани на сбирки, за да се управляват в различни фирми.

Сред героите на книгата са милионерите Николай Банев, Христо Ковачки, Васил Божков, Иво Недялков, Илия Павлов, Добромир Гущеров и Димитър Барбуков.

Някои от тях като Добромир Гущеров, според Крум Благов, получават индиректно парите за бизнеса си чрез безлихвен заем при изключително изгоден курс на долара. Със средствата той е трябвало да направи застрахователно дружество, което обаче създава много по-късно.

Първият милион на Васил Божков идва от хазарт, а на Димитър Барбуков – чрез строителна пирамида, твърди авторът на амбициозното четиво.

Пловдивският бизнесмен Георги Гергов пък, който през 90-те години е бил в обкръжението на управляващите, вижда как се приватизират държавни предприятия, които за месец-два възвръщат инвестицията и решава да се възползва.

Що се отнася до Христо Ковачки, той получава възможността на купи ВЕЦ по времето на Иван Костов, тъй като има необходимите връзки и гаранция от държавна фирма за парите.

Крум Благов твърди, че има свидетелства, показания и документи за всяко твърдение в книгата си.

„България не беше разграбена. Държавате беше раздадена от тези, които трябваше да пазят нейните средства и имущество – политиците по онова време”, убеден е журналистът.

Според него това раздаване на милиони на хора с по една панелка и един москвич не е координирана партийна акция, тъй като към 1989 година не е имало единство по въпроса. Освен това министър-председателят Андрей Луканов и ръководителят на БСП Александър Лилов тогава са били на нож.  

„Въпреки това тази схема, която се приписва на Луканов, беше усвоена и от другите след него”, коментира Благов.

Най-големите сделки на българските милионери са с държавата, прави заключение авторът на „Първият милион”.