Президентът на Групата на Световната банка Робърт Зелик даде висока оценка на правителството на България за успешното справяне в условията на криза и за възвърнатото доверие в себе си. Финансистът инспектира ремонтиран пътен участък с пари от Световната банка.

Въпреки че светът е в тежка икономическа криза, българското правителство успява да управлява пазарите и финансите си не по-зле от останалите страни. Това каза Робърт Зелик и уточни, че в лицето на премиера Бойко Борисов е намерил силен стратегически партньор.

Президентът на финансовата институция инспектира ремонтиран участък по проекта „Рехабилитация на пътната инфраструктура" , съфинансиран от Световната банка.

"Не е тайна, че България имаше проблеми с корупцията и административните услуги. През последната година обаче правителството направи много и това се забелязва от Европейската комисия, Световната банка и Съединените щати. Навсякъде по света страните имат нужда от пари за инфраструктура. Вие можете да ги получите, ако се справите с административните въпроси, корупцията и имате план", каза Зелик.

"Воля, организация, контрол, проекти за бъдеще време и разходване на сегашните пари по прозрачен и честен начин. Когато работиш по този начин, не един милиард, 50 милиарда да поискаме, ще ни ги дадат", смята премиерът Борисов.

За пет години ще се изготви пълна информация за състоянието на пътищата в една обща база данни, която ще е публична. За да се осъществява контрол над строителните фирми обаче, българското правителство вече е купило специализирана техника на стойност милион и половина евро.

"А втория по-голям камион трябва да го пазим като застрашен от тероризъм, защото той прави разрез на направения път и казва - толкова асфалт, толкова чакъл, качествено, некачествено и съответно пък ние казваме „извинете” на милите строители, ако са го направили некачествено – „не плащаме", допълни министър председателят.

В България има над 40 хиляди километра пътна мрежа. Една трета от нея е в лошо състояние, като най-тежко е положението с второкласните пътища.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!