Отровното вещество, което предизвика бедственото положение край Дебелец – стирол,  е един най-използваните полимери в индустрията. Според експертите веществото е вредно за хората, когато е в големи количества.

Голяма част от пластмасовите чашки, бъркалки и сламки, които ползваме всеки ден са направени от стирол. Полимерът се използва още в производството на тръби и дори в автомобилостроенето.

„Това е една масловидна течност и винаги дори една капка да се разлее започва да мирише сладникаво и ако човек я диша, чувства умора и може да получи халюцинации”, каза чл.-кореспондент д-р х.н. Христо Цветанов, БАН.

Именно изпаряващият се стирол са усетили силно тази сутрин хората в района на Дебелец и Велико Търново. Полимерът няма как да бъде неутрализиран.

До колко е вреден за хората зависи от количеството на веществото. Стиролът прониква в организма при вдишване и в малка степен чрез кожата. В организма се разпространява бързо.

„Доказано е че вреди на стомаха освен това се допуска, че е канцерогенен, имам много публикации за това, но официално не е наречен канцерогенен”, каза

Експертите обаче успокояват, че няма опасност химикалът да се наслои в плодовете, зеленчуците или почвата, тъй като не се разтваря във вода.