„Намерението на нашия екип с г-жа Кунева е да изпълним съдържанието на президентския пост, на рамката, създадена от конституцията, с ново съдържание”. Това заяви в „Тази сутрин” кандидатът за вицепрезидент Любомир Христов, който бе обявен от Меглена Кунева.

По думите му управлението на една страна не се свързва с бой по каските. „Президентът няма изпълнителна власт и няма реална разпоредителна власт и това е много добре. Аз имам опит и мога да правя разлика между безпринципния компромис и принципния компромис”, каза още той и обеща, че няма да има само разговори по медиите.

Той бе категоричен, че не се притеснява от помията, която обикновено се излива около изборни кампании. „Г-жа Кунева ми предложи мястото през юни, когато се обяви. Аз бях член на инициативния комитет, не ми е било ясно, че ще ми предложи. Имах достатъчно време да мисля. Взел съм решението по рационален начин с отчитане на всички рискове и възможности. Аз излизам с биографията си – не съм политик. Аз не съм безгрешен. Имало е случаи да спестявам истината, но не съм лъгал”, призна Христов.

Според него макар че се поставя под съмнение кандидатурата на Меглена Кунева като необвързана с партия, в миналото се наблюдава разрив на президентите първо с партийната група, която ги е издигнала. „Това е въпрос на напрежение между надпартийната обединяваща функция на държавния глава и партийността”, обясни кандидатът.

Известният като критик на банките и политиката им относно лихвения процент по кредити икономист допълни, че ще води битка за решаване на проблема, тъй като практиката е неравноправна. „Ще направим аргументирана дискусия с всички заинтересовани, включително и банките”, обеща той.