Над 10 000 души присъстваха на церемонията по осветяването на най-високата статуя на Христос в света, намираща се в западния полски град Свебоджин. Издигнатат на 6 ноември, монументът е с обща височина 36 метра, спрямо 33 метра на тази в Рио де Жанейро.

На главата на статуята е поставена триметрова златиста корона. Статуята е поставена върху хълм от пръст с височина 16 метра. Общата тежест на конструкцията е около 440 тона.

"Това е делото на живота ми. Това е най-големият учител. Европа има нужда от учители като Христос", заяви в началото на месеца отец Силвестър Завадски, свещеник в Свебоджин, който е инициатор на стартирания преди пет години проект.

Тържествена меса бе отслужена в подножието на статуята от кардинал Хенрик Гулбинович и епископа на Свебоджин Анджей Джега. Подобно на статуята на Христос в Рио де Жанейро, тази в Свебоджин - град с население 40 000 жители е чисто бяла. Разликата е в златистата корона на полската. Статуята в Свебоджин е построена с частни дарения, събирани в Полша и чужбина.