Хората, които ядат кафяв ориз или други зърнени храни се разболяват по-малко от диабет в сравнение с тези, които предпочитат консумацията на белия ориз. Това сочат резултатите на проучване на американски изследователи от Харвардското училище за обществено здраве и болницата "Бригам енд уиминс", съобщи Ройтерс.

Те са изследвали близо 200 000 възрастни в продължение на 22 години в рамките на три проучвания и са установили, че рискът от развиване на диабет тип 2 (назоваван преди "старчески диабет" и "неинсулинозависим". Това е състояние, при което тялото не може да  използва ефективно собствения антидиабетен хормон) се увеличава при тези, които консумират предимно рафиниран бял ориз.

Според департамента на земеделието на САЩ консумацията на ориз в страната се е увеличила тройно от 30-те години на миналия век. Но американците предпочитат да ядат бял ориз,  който е беден на фибри, витамини и минерали.