В египетска болница почина безработен мъж, който вчера се самозапали в град Александрия. Друг мъж се самозапали днес в Алжир. От такъв протест на самоотчаяние започна революцията в Тунис.

Това е  третият случай на самозапалване в Египет през последните дни. Макар че в страната няма поскъпване на хранителните продукти, там също има протести срещу мизерията и безработицата.

Господин президент, народът ви не може да си намери храна! Вие учите децата ни да седят в кафенетата, тъй като нямат никаква перспектива за работа, а безработицата е огромна. Ние искаме работа за нашите деца, за да не израснат като крадци, заяви Зайнаб Хафез, жителка на Кайро, Египет.

Гладните бунтове в Алжир не стихват от Нова година. 36-годишен мъж, глава на 7-членно семейство, се запали пред общината в малко градче. Много анализатори смятат, че Жасминовата революция в Тунис може да предизвика ефекта на доминото.


Призовавам управляващите да си вземат поука от това, което стана в Тунис. Защото от толкова много натиск се получава експлозия и когато стане, става внезапно. Работническата класа не иска нищо друго освен равенство, достойнство и гласът й да бъде чуван, смята Мохамед Нуейе, жител на Рабат, Мароко.

Всяка една нова революция ще бъде изненада, тъй като в страните от Магреба - от Египет до Мароко, пожизнени лидери като Мубарак, Кадафи, Бутефлика и Крал Мохамед шести държат здраво положението. По-лесно прогнозируемо е бъдещето на Тунис - след десетилетия тоталитарен режим, следва незнайно колко дълга епоха на хаос.