Световната банка ще подпомага кабинета с експерти на място и ценни консултантски съвети за по-бързото усвояването на еврофондовете и за ускореното строителство на пътища. За целта международната финансова институция ще прати на място у нас голям екип от свои специалисти. Премиерът Бойко Борисов и президентът на Световната банка Робърт Зелик подписаха меморандум за подкрепа за ускоряване на инфраструктурното развитие.

Световната банка ще помогне на кабинета да защитим пред Брюксел всеки един от важните инфраструктурни проекти. На подписването на меморандума присъстваше и европейският еврокомисар Кристалина Георгиева. Робърт Зелик подчерта, че България е заслужила тази помощ от банката.

„Премиерът и неговият екип постигнаха много последната година. Както в борбата с престъпността и намаляването на корупцията, така и спазването на законите. Министърът на финансите, който изпълнява един бюджет изпълнен със предизвикателства успява да задържи дефицита. Това са неща, които се забелязват и ние искаме да подпомогнем на кабинета ви да изгради административен капацитет, за да отвори вратите на европейското финансиране”, каза Роберт Зелик, президент на Световната банка.

Към днешна дата страната ни не е усвоила десет процента от полагаемите й се европейски пари. Освен за инфраструктура, банката ще ни помага да усвояваме пари и по други важни оперативни програми.

„По този начин ние ще получим най-малкото две важни неща. Първото - това са работни места. Второто - инфраструктура, която ще бъде построена и що подобри живота и икономиката в много райони. И разбира се ще се отрази и на потреблението”, каза Бойко Борисов

След подписването на меморандума Роберт Зелик, заедно с кмета на София и образователния министър, посети столичния квартал Факултета. Там Зелик се срещна със студенти от ромски произход, които работят по проекти, финансирани от Световната банка.

По-рано днес президентът на Световната банка Робърт Зелик разговаря и с държавния глава Георги Първанов, който оцени високо подкрепата от Световната банка за реформите в България през последните години.