Затвор за крадците на парно - това предложение се обмисля да залегне в закона за енергетиката.
Топлофикациите и комисията регулатор обявиха, че подкрепят идеята, защото подобни мерки ще респектират некоректните потребители на топлофикациите.

Абонатите на топлофикациите, които крадат парно и така ощетяват съседите си може да се окажат подложени на сериозни санкции. Все още предложенията се обмислят, но идеята е кражбата  да се криминализира

“Криминализирането на всяка такава кражба може да има и оздравителен ефект, така че не го изключвам като възможност”, коментира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

От топлофикациите също подкрепят идеята. Защото, ако хората спрат да крадат топлинна енергия, редовните клиенти вече няма да си мислят, че сметките им са неправомерно високи, когато на практика те плащат и за съседа.

“Подкрепяме такова предложение, това ще ни гарантира, че хората ще си плащат топлинната енергия, която са изразходвали”, смята Сергей Инс - финансов директор на Топлофикация Русе.

Кражбите на енергия обаче се доказват трудно. От потребителските асоциации обясниха, че и в момента има заложена санкция, макар и само финансова. За повечето абонати на топлофикациите идеята да се наказват сурово съседите крадци е добра.

И една добра новина за потребителите. Няма да има "такса водомер". Това обеща председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. ВиК дружествата поискаха въвеждането на таксата, за да могат да покрият загубите си от водомери с ниско потребление.