От утре КАТ започва проверки за новите винетки. Глобата за шофьори, които карат без стикери, започва от 100 и стига до 500 лева в зависимост от вида на превозното средство. За първи път ще се налагат и глоби за тези, които не са си махнали старите винетки от стъклото.

Досега за изряден се смяташе този шофьор, който просто имаше винетка за текущата година. Това, че върху предното стъкло на автомобила година след година се натрупваха винетка до винетка, не се смяташе за нарушение. Докато правителството не реши, че ще налага глоби и за това.

Махането на старите винетки не е само за красота. В Закона за движение по пътищата изрично е записано, че с изтичането на срока на винетката, тя следва незабавно да бъде премахната. 31 януари е последният ден, в който важат винетките за 2010 година.

За да махнете старата винетка, може да вкарате в употреба един домакински уред - ножчето, с което обикновено се почиства керамичният плот на печката. Започвате от ъгълчето на винетката и с енергични движения я остъргвате.

Другият начин е да опитате да махнете винетката с нокти, но това е крайно мъчително. Затова на автомивките свалянето на стара винетка вече се предлага като платена услуга.

Лев за да я махнете, до 400 лева, ако не го направите. От Пътната агенция обаче предлагат и бонус - временно няма да се налагат глоби, ако не сте спазили друго законово изискване - да вписвате номера на колата си върху винетния стикер. За това ще се следи и санкционира чак от януари догодина.