Оказва се, че депутатските заплати също не са защитени от обедняването по време на криза. В момента народните представители получават възнаграждение в размер на заплатата си от декември миналата година, но тя може да пада, разказва Марина Цекова.

Изглежда невероятно, но депутатската заплата е замразена само за ръста си нагоре. Тя може да тръгне надолу, ако средната работна заплата у нас започне да пада

Преди повече от два месеца депутатите замразиха заплатите си на нивото от декември 2009 г., т.е. -основно възнаграждение 2 199 лв. Депутатската заплата е равна на три средни месечни работни заплати в обществения сектор в края на всяко тримесечие.

"Ако в обществения сектор заплатите падат, ще падат и заплатите на депутатите. И не само на тях, и на всички- на министри, на шефове на агенции", обясни Красимир Велчев.

Може би защото екипът ни попита в навечерието на 24 май, депутатите се показаха съпричастни с останалите българи

"Намаляването на заплатите е воля, жест да бъдеш водач", смята Петър Димитров.

"Аз го приемам солидарно, за да споделим тежестта на кризата", коментира Владимир Тошев.

Имаше и депутати, които не знаеха, че заплатата им може да намалява, но това не за всеки е от значение, припомнят други

"Има два вида депутати - едната част от тях не живеят от заплата и те са повечето. Другата - като мен, се хранят от заплатата и аз в различни периоди от живота си съм получавал доста повече от това", призна Антон Кутев.

И въпреки кризата, мнозина напомнят, че заплатата в парламента трябва да е толкова голяма, че там да се привлича цветът на нацията.