1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Найденов към земеделците: Сдружавайте се, за да сте добре

БГ Бизнес
 

Това е начин да получават преференциални цени в големите вериги магазини, каза министърът

Недоволството сред зеленчукопроизводителите не секва. Земеделският министър отиде на крака при недоволните на борсата в Кърналово, за да им предложи варианти за спасение на бранша. Фермерите недоволстват срещу ниската изкупна цена на своята стока и намесата на прекупвачите.

След като миналата седмица хвърляха стоката си на пътя, днес производителите на борсата посрещнаха ресорния министър със същата тема - ниската цена на доматите. И с въпроса „да кажете на тоя измъчен, невинен, български народ, който се труди ден и нощ, гори по слънцето, до кога ще страдаме така, да си хвърляме стоката на безценица”.

Министър Найденов отговори, че, за да изместят чуждите зеленчукопроизводители от пазара, нашите трябва да се кооперират. Само така стоката им ще стига до големите магазини на преференциални цени.

"За първи път ще се получава субсидия на килограм и то на базата на качество, така че тези, които произвеждат по-качествена продукция, ще получават повече субсидии. Тази схема е разработена, 15 милиона са заделени и такива дребни производители ще могат да кандидатстват. По другата схема на единица площ по-големите са облагодетелствани, защото тези, които обработват по- малко, не са конкурентоспособни”, каза Найденов.

Добрата новина министърът остави за накрая. Европейската комисия е одобрила поисканите компенсации за загубите на стопаните около истерията с Ешерихия коли.

"Ние поискахме близо 5 млн., на 100 процента ни удовлетвориха исканията. На краставицата е 48 стотинки, 66 мисля, че беше за доматите”, обясни той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии