Наказателните постановления ще стигнат до производителите в петък. След това започва изтеглянето на продукцията със завишено съдържание на вода от магазините.
Екип на bTV отново потърси собствениците на петте фирми, уличени в нарушението. Повечето от тях отказаха да коментират, защото не са запознати с обвиненията. От фирмата рекордьор по добавен воден разтвор в месото – 51%, заявиха, че наистина при определени продукти влагат вода.
Попитахме специалист какви са начините да бъдат вкарани водни разтвори в месото. Това може да се случи на основата на мариноване. Друг метод е тумблиране, което се извършва в барабан на високи обороти. И шприцоването, което е на принципа на инжекцията, обясни д-р Любомир Кулински.
Така обработеното месо било дори по-вкусно от необработеното, твърдят привърженици на тази практика. Тя не е опасна, но ни лъже в кантара - продават ни вода на цената на пилешко. Мястото, на което се изследват пробите, е лабораторията на референтния център за безопасност на храните.
Агенцията за безопасност на храните започна разговори с месопреработвателните за въвеждане на горна граница на влаганите в месото разтвори.
