В апелативен съд в Париж започна делото по обжалване на присъдите по "Анголагейт" - аферата за предполагаем трафик на оръжия към Ангола, докато там се водеше гражданска война. Делото ще се гледа до 2 март.

Водещите обвиняеми - бизнесменът Пиер Фалконе, на 56 години, и бившият френски министър на вътрешните работи Шарл Паскуа, на 83 години, присъстваха в съдебната зала. Те бяха част от 42-ма подсъдими на първия процес, воден преди две години в наказателен съд. От тях 20 души бяха обвинени в организирането и улесняването на трафик на оръжия за Ангола в периода 1993-1998 г. на стойност 79 милиона долара и за това, че са получавали подкупи във връзка с този трафик. Всички те обжалват присъдите си.

От съдебната зала отсъства друга водеща фигура сред обвиняемите - френско-израелският бизнесмен Аркадий Гайдамак, който заедно с Фалконе бе осъден на 6 години затвор на първа инстанция. Фалконе излежава присъдата си, а Гайдамак не може да бъде открит. Днес в съдебната зала Фалконе отрече всички обвинения срещу него. Той се оплака от 11-те години на унижения и мъчения, които е преживял във връзка с "Анголагейт". Сред осъдените преди две години бе и Жан-Кристоф Митеран, син на бившия президент Франсоа Митеран. Той получи 2-годишна условна присъда и глоба от 100 000 евро. Още тогава Митеран-младши заяви, че няма да я обжалва. Днес обаче беше в съдебната зала, защото група граждани са обжалвали всички присъди отпреди две години, в това число и неговата, поясни Митеран-младши.