Бунт и опит за линч в село Катуница. Поводът - 19-годишно момче загина след скандал в родното село на Кирил Рашков, наричащ себе си Цар Киро. Роднини на ромския лидер прегазили момчето с бус и ранили двама от приятелите му. Близо 200 полицаи цяла нощ охраняваха селото, за да не се стигне до по-ожесточени сблъсъци.

Обстановката бе напрегната през деня. След като се срещнаха с ръководството на МВР, което се опита да успокои страстите, близо 500 души се отправиха отново към къщата на Цар Киро. По пътя си те обърнаха няколко автомобила и окупираха къщата на фамилия Рашкови. Хората настояват семейството на ромския лидер да бъде изселено от селото.

През деня почина още едно момче

Ексцесиите взеха още една жертва през деня. Момче на 16 години е починало в болницата в Пловдив, след като припадна по време на безредиците.

Павел е бил с изкуствена клапа на сърцето. Усилията да бъде спасен животът му обаче се оказаха напразни.

В ранния следобед жителите на Катуница се разотидоха с уговорката да подновят действията си в 20 часа. На място остава жандармерията, която е заградила подходите към къщите на Цар Киро.

Историята на разпрата

Размириците в Катуница започнали вчера следобед. Внуците на Кирил Рашков се спречкали със своя съсед Веселин Христов. Минути след свадата 19-годишният му син бил прегазен от бус с бясна скорост, който влачил тялото 15-ина метра. Момчето е издъхнало на път за болницата.

В наказателната акция са ранени още две момчета, които се опитали да помогнат на приятеля си.

Пристигнали на място полицаи също са пострадали - един е със счупена ръка, а друг - с обездвижен крак.

Убийството на момчето разгневи жителите на селото, които се вдигнаха на бунт и поискаха да линчуват рода на Цар Киро. За минути селото почерня от тежковъоръжени полицаи.

Въоръжени с колове и камъни, жители атакуваха палата на ромския лидер, изпочупиха прозорците му  и го подпалиха. Жандармерията се принуди да скрие семейството на Кирил Рашков в една от къщите на фамилията и да го пази от разгневената тълпа. Хората настояват той да бъде изселен от Катуница.

Жандармерията и полицията прегрупират силите си пред дома на Цар Киро

в село Катуница. По думите на началника на Охранителна полиция Тодор Гребенаров се взимат превантивни мерки срещу евентуални инциденти довечера. Останалите на място малко хора – жители на селото обаче коментират, че най-вероятно Цар Киро ще бъде изведен от дома му. Входовете и изходите на селото се охраняват от полицейски патрули.

В Пловдив също има засилено полицейско присъствие, особено около квартал "Столипиново", както и на изхода на село Катуница.

Полицията ще остане в района докато е необходимо, гарантира министърът на вътрешните работи

Цветан Цветанов. По думите му има шестима задържани. Издирва се само шофьорът, който все още се укрива. Образувани са четири производства срещу неизвестен извършител. Това каза пред журналисти директорът на ОД на МВР в Пловдив старши комисар Тодор Чонов. Той уточни, че едното е за увреждане на недвижима собственост, а останалите за увреждане на три леки автомобила и подпалването на единия от тях.

Тодор Чонов подчерта, че полицията няма да вземе страна по случая

тъй като  всички са равни пред закона. Той благодари на всички служители, които снощи с цената и на ранени, са успели да предотвратят много сериозен сблъсък, който е можело да има и много по-трагичен изход. Разбирам и двете страни, а нашата цел е да опазим обществения ред, каза още той.

ВМРО се опита да вкара напрежението в Катуница в политическа употреба


и организира протест пред сградата на полицията в Пловдив. Охраняващите полицаи бяха повече от десетината протестиращи.

Полицията беше отцепила с метални заграждения подстъпите към сградата. Младежи издигнаха плакати с надписи, които открито изразяваха недоволство, че полицията хвърля излишен ресурс да охранява Кирил Рашков.

Министър-председателят Бойко Борисов предупреди, да не се политизира случая,

защото е опасно. Според него това е криминален случай, а партиите и политиците не трябва да провокират политически коментари и действия, защото това би довело до допълнително напрежение.

Семейство Рашкови в момента не са тук. Погрижили сме се да ги няма, за да няма допълнително напрежение

Това съобщи пред журналисти главният секретар на МВР Калин Георгиев. Първоначално са били задържани 13 лица, от които шестима останаха в ареста за 24 часа.. Той изтъкна, че в момента сме свидетели на поредната човешка драма, която ескалира по един не особено приятен начин и регистрира един проблем, който съществува в последните 20 години.

Моите колеги направиха всичко възможно и продължават да правят, за да не се стигне до човешки жертви

защото човешкият живот е най-важен за нас, каза Георгиев. Той изтъкна, че полицията е взела всички възможни мерки, за да обезпечат обществения ред. Специалните полицейски сили, които са на място в момента пазят единствено обществения ред, а не семейство Рашкови, подчерта главният секретар.

Мнението на местните

Димитър Здравков - общински съветник, заяви в bTV Новините, че подобна подписка е имало и през 2010-а, а проблемът се корени от години: „Снощи беше убито момче, няма как да стане така, като държавата не се намесва. Защо досега държавата стои не обръща внимание тези хора какви данъци плащат, какви имоти имат? Какво трябва да стане повече от това, за да влезе държавата в ролята си и да защити гражданите си? Тези хора притежават имоти и коли за милиони и това става под носа на държавата. Това, което демонстрира Кирил Рашков пред държавата, се нарича корупция”. Припомняме ви, че

през 2002 година подобно силно напрежение възникна във видинската ромска махала

Сблъсък между два клана, доведе до две убийства, а едната фамилия - Зрънкови беше изселена от квартала. И тогава над 300 полицаи се грижиха за реда.